Onze Visie

Ons doel is om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en de organisatie te verbeteren en zo kosten te besparen.

Dit is het uitgangspunt: mensen zijn gemaakt als dagdieren. We hebben allemaal een biologische klok die in grote mate ons functioneren bepaalt: overdag zijn we van nature actief en ’s nachts slapen we.

Het sleutelbegrip hier is regelmaat.

Maar werk je onregelmatig, dan vinden slapen, eten, bewegen en sociaal actief zijn steeds op wisselende tijden plaats. Denk maar aan een nachtdienst: je werkt op tijden waarop je eigenlijk in je bed moet liggen, en je slaapt overdag. En een paar diensten later is het weer andersom. Regelmaat wordt onregelmaat. Gevolg: medewerkers slapen te kort en slecht, eten ongezond, bewegen te weinig en hebben een sociaal leven dat op een laag pitje staat. De ploegendienstgerelateerde gezondheidsrisico’s zijn wetenschappelijk aangetoond en niet mals: slaapstoornissen, overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker.

We hebben een 24-uurseconomie, alleen geen 24-uurs lijf.

De risico’s van onregelmatig werk

Slaapproblemen 89%
Maagdarmklachten 77%
Hart- en vaatziekten 40%
Ongelukken op het werk 32%

We werken de klok rond, maar we zijn er niet op gebouwd. 1,1 miljoen Nederlanders werken regelmatig in de nacht. Dat is 17% van de totale beroepsbevolking. Veel van deze mensen zijn als gevolg van hun wisselende werktijden ongezond, daardoor niet optimaal inzetbaar en door vermoeidheid niet goed in staat om veilig te handelen. Iemand die 18 uur achter elkaar wakker is, presteert op het niveau van de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed; 0.5 promillage. Na 24 uur is dat het dubbele. En denk dan eens aan mensen die dag en nacht in touw zijn: dokters, piloten, vrachtwagenchauffeurs, politieagenten. Dit alles vraagt om een oplossing. Geen generieke, one size fits all oplossing, maar een hele gerichte aanpak vanuit gedegen kennis over het onderwerp en de mensen die het aangaat.

Hier zetten we ons voor in. Om deze mensen en hun organisatie te ondersteunen. Op het gebied van rooster- en capaciteitsvraagstukken. Voorlichting en training. Ontwikkelen van gezondheidsprogramma’s. Monitoren en managen van veiligheidsrisico’s in continue bedrijfsprocessen.

Dat doe ik vanuit mijn expertise en deskundigheid. Mijn basis is mijn wetenschappelijke opleiding. Als fysioloigsch psycholoog schreef ik ooit een proefschrift over de biologische klok in relatie tot slapen, stress en prestatievermogen. Deze kennis houd ik nog steeds up to date door alles over dit onderwerp te lezen wat los en vast zit. Vervolgens vertaal in deze theorie in praktische producten en diensten.

De aanpak is modulair, op maat en gericht op verbetering. Het verbinden van verschillende afdelingen en initiatieven, het op gang brengen van communicatie. Bewustwording op basis van dialoog. Connecting the dots. Altijd op basis van onderzoek. Organisatiespecifieke data: er bestaat niks krachtigers dan dat. Je kan immers pas managen als je weet waar je moet kijken. Verbeteren als je ziet waar de knelpunten zitten. Beleid en uitvoer in constante samenspraak. Zo versterken ze elkaar en onstaat een lerende organizatie. Kostenefficiënt en klaar voor de toekomst.